Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir. DSÖ’ye göre uluslar arası obezite sınıflandırması Çizelge 1’de verilmiştir.
Çizelge 1: Yetişkinlerde BKİ’ne göre zayıflık, fazla kiloluluk ve obezitenin sınıflandırılması
| Sınıflandırma | BKİ (kg/m2) |
| | Temel kesişim noktaları | Geliştirilmiş kesişim noktaları |
| Zayıf (düşük ağırlıklı) | | |
| Aşırı düzeyde zayıflık | | |
| Orta düzeyde zayıflık | 16.00 - 16.99 | 16.00 - 16.99 |
| Hafif düzeyde zayıflık | 17.00 - 18.49 | 17.00 - 18.49 |
| Normal | 18.50 - 24.99 | 18.50 - 22.99 |
| 23.00 - 24.99 |
| Toplu, hafif şişman, fazla kilolu | > 25.00 | > 25.00 |
| Şişmanlık öncesi (Pre-obez) | 25.00 - 29.99 | 25.00 - 27.49 |
| 27.50 - 29.99 |
| Şişman (Obez) | > 30.00 | > 30.00 |
| Şişman I. Derece | 30.00 - 34-99 | 30.00 - 32.49 |
| 32.50 - 34.99 |
| Şişman II. Derece | 35.00 - 39.99 | 35.00 - 37.49 |
| 37.50 - 39.99 |
| Şişman III. Derece | > 40.00 | > 40.00 |