Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir. DSÖ’ye göre uluslar arası obezite sınıflandırması Çizelge 1’de verilmiştir.
Çizelge 1: Yetişkinlerde BKİ’ne göre zayıflık, fazla kiloluluk ve obezitenin sınıflandırılması
Sınıflandırma | BKİ (kg/m2) |
| Temel kesişim noktaları | Geliştirilmiş kesişim noktaları |
Zayıf (düşük ağırlıklı) | | |
Aşırı düzeyde zayıflık | | |
Orta düzeyde zayıflık | 16.00 - 16.99 | 16.00 - 16.99 |
Hafif düzeyde zayıflık | 17.00 - 18.49 | 17.00 - 18.49 |
Normal | 18.50 - 24.99 | 18.50 - 22.99 |
23.00 - 24.99 |
Toplu, hafif şişman, fazla kilolu | > 25.00 | > 25.00 |
Şişmanlık öncesi (Pre-obez) | 25.00 - 29.99 | 25.00 - 27.49 |
27.50 - 29.99 |
Şişman (Obez) | > 30.00 | > 30.00 |
Şişman I. Derece | 30.00 - 34-99 | 30.00 - 32.49 |
32.50 - 34.99 |
Şişman II. Derece | 35.00 - 39.99 | 35.00 - 37.49 |
37.50 - 39.99 |
Şişman III. Derece | > 40.00 | > 40.00 |